רקע
לאחר שהנשיא עבד אל־פתח א־סיסי תפס את השלטון במצרים, הוא הזדרז לצאת בשפע של מיזמי ענק לפיתוח מצרים. בהודעת הממשלה בפני בית הנבחרים ב־3 במרס 2016 פורסם נושא "מגה תוכניות לפיתוח מצרים" ובו גם תוכניות לפיתוח החקלאות במצרים. היעד הכללי של ממשלת מצרים לטווח הרחוק הוא להוסיף עוד 23 מיליון דונם לאדמות החקלאיות המצריות, ובכך להגדיל ב־20% את כלל השטחים החקלאיים המעובדים.
כחלק מהתוכנית הגדולה של מצרים להגדלה משמעותית של השטחים המעובדים, יצאו המצרים במיזם לבניית חממות בשטח כולל של 420,000 דונם. הרעיון היה גידול ירקות לייצוא בחממות מודרניות. הביצוע הוטל על הצבא בשיתוף החברה הסינית SINOMAC והחברה הספרדית RUFEPA. בשנת 2017 החל הצבא במימוש התוכנית ובנה חממות בשמונה אזורים במצרים. החממות הוקמו בקרבת המחנות של דיביזיות צבא היבשה או בקרבת שדות תעופה צבאיים. חלק מהחממות נבנו ממש בתוך המחנות (כמו בשדה התעופה הצבאי קהיר מערב וכמו בשטח מחנה מוחמד נגיב שבמערב אלכסנדריה).
מדובר בחממות גדולות במיוחד משני דגמים: שטחו של דגם אחד 102X100 מטר וגובהו 6 מטר (הרוב). שטחו של האחר 100X40 מטר. החממות מצוידות בציוד מודרני לגידול מבוקר של ירקות, פירות ופרחים, ועקב גובהן אפשר אף לגדל בהן עצי פרי. בכל אתר חממות נבנו מתקני אריזה חדישים למיון התוצרת ולשינועה במהירות לנמלי היצוא ולשווקים.
קריסת מיזם החממות
ממעקב של שנים אחר המתרחש במצרים, אני מאתר ברחבי מצרים את שמונת אתרי החממות שהוקמו על ידי צבא מצרים לצורך גידול ירקות לייצוא. אני מבקש להזכיר כי נוסף על אתרי החממות לייצוא, יש כמעט בכל מחנה צבאי חממות "פשוטות" לצריכה עצמית של המחנה ואולי אף לצורך ה"קופה הקטנה" של המחנה – חממות מסוג זה עומדות על תילן.
מניתוח צילומי לוויין מ־2023 עולה כי אתר החממות שבשטח שדה התעופה הצבאי קהיר מערב - פורק, ובששה אתרים נוספים החממות נמצאות בשלבים של התפוררות. נראה כי תהליך ההתפוררות החל כבר בשנת 2021. רק אתר חממות אחד מכל האתרים המוכרים לי, באזור בני סויף, עומד על תילו ללא פגיעה משמעותית בחממות.


משמעויות
איני יודע מה גרם לכישלון המיזם לייצוא ירקות חממה. האפשרויות לכך הן רבות, החל מניהול כושל של החממות וכלה בנמלי ייצוא לא יעילים הגורמים לירקות לאבד את איכותם. כך או כך, קריסת מיזם גדול שכזה אינה מוסיפה למצרים שם טוב בעיני משקיעים זרים.
מיזם כושל זה מתווסף לשורה ארוכה של מיזמים כלכליים אחרים שאינם עולים יפה, מה שמקדם את מצרים למצב של חדלות פירעון.
פרטים נוספים על מיזם החממות אפשר למצוא במאמר "צבא מצרים בונה חממות ענק" מ־09.03.2019 בקישור:
https://www.dekelegypt.co.il/190315
פרטים רבים על הכלכלה הרעועה של מצרים אפשר למצוא באתר שלי "דקל - מודיעין אסטרטגי נטוע בקרקע" בקישור:https://www.dekelegypt.co.il
שתף
Contact Us
Contact Us

The i24NEWS English Channel interviewed Lt. Col. (Ret.) Eli Dekel regarding the increased Egyptian military presence in Sinai, which violates the peace agreement between the countries.
Dekel served for many years in the IDF Intelligence Directorate and is a senior researcher of Israeli intelligence and infrastructure systems in Arab countries.

אלעזר שטורם מערוץ "טוב" משוחח עם סא"ל (בדימוס) על חוסר השליטה של הרמטכ"ל בתקציב חיל האוויר ובמשימותיו. מדובר בחולי ממושך שהחל עם הקמת צה"ל וככל שהשנים חולפות החולי מתגבר. כך, למשל, במלחמת ההתשה חיל האוויר לא תקף אף מטרה אסטרטגית שנבחרה שנבחרה במטכ"ל "של הירוקים", ובמלחמת יום הכיפורים חיל האוויר "התמכר" בתקיפת שדות תעופה עם תוצאות דלות.

אלעזר שטורם מערוץ TOV מראיין את אלי דקל כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 מאז 2003 בונה מצרים מחסני ענק לאחסון ציוד צבאי כגון טנקים, תותחים וציוד מכני הנדסי. סביר להניח כי במחסנים ישנה גם אספקה כללית לשעת חירום כגון תרופות ומזון יבש. נכון לינואר 2025 המחסנים משתרעים על בנוי של כ־2.5 מיליון מטר מרובע. מאז 2019 ובמיוחד בשנה האחרונה חלה האצה בבניית אתרי האחסון. כ־60% ממבני האחסון הם בגודל 100X38 מטר וכ־25% כל מבנה אחסון הוא בגודל 100X100 מטר. במחסנים נועדו לאפשר למצרים מלחמות ממושכות ללא תלות וסיוע מבחוץ.