Blog Layout

המשטר המצרי "ממגן עצמו לדעת" בעיר הבירה החדשה

אלי דקל-דליצקי
28.05.2020

הקדמה

כ־60 ק"מ ממזרח לקהיר הולכת ומוקמת באטיות רבה מאוד [1] עיר הבירה החדשה הקרויה (שם זמני) New Capital Cairo. העיר מתוכננת להיות המרכז של השלטון במצרים ונבנים בה שני מתחמים מוגנים גדולים. האחד נמצא בצפון העיר וכולל את ארמון הנשיאות, מחנה לכוחות אבטחת המרחב, ואולי גם את מפקדת המודיעין הכללי (גוף דומה לשב"כ). השני נמצא בדרומה של העיר ובו קריית הממשלה. זהו מתחם ענק (11X8 ק"מ) ובו משרדי הממשלה השונים וסביבם מגורי הפקידות הבכירה. בתוך שטח המתחם נבנים שני מחנות אבטחה. בסך הכול מוקמים בעיר שלושה מחנות גדולים לכוחות צבא או כוחות אבטחה מיוחדים, סמי צבאיים, המתוכננים לקלוט כ-25,000 חיילים (לא כולל קצינים) לאבטחת המשטר. 

 מתחם ארמון הנשיאות

במרכז המתחם ההולך ומוקם ארמון הנשיאות. על פי תוכנית המתאר של העיר [2], הארמון ניצב בקצה שדרה רחבת ידיים וניתן היה לראותו מכל עבריו. באפריל 2017, שונתה תוכנית המתאר וסביב הארמון נבנתה חומת בטון גבוהה המסתירה חלקית את המבנה המפואר. המצרים לא הסתפקו בחומה הגבוהה ולאחר אפריל 2019 הוחל בהקמת סוללת עפר בגובה של כ־25 מטר(!) סביב מבנה ארמון הנשיאות. הסוללה נועדה להגן על הארמון מפני פיגועים של רקטות או טילי כתף מסוגים שונים. 
סוללת העפר האימתנית פוגעת קשות בארכיטקטורה של העיר. בתוכנית המתאר של העיר שפורסה ביוני 2016,[3] הוא תוכנן להיות אחד האובייקטים הארכיטקטוניים של העיר, אך כנראה שאילוצי ביטחון הביאו את המצרים להכניס שינוים מהותיים. נכון לפברואר 2020 החומה מקיפה כבר את הארמון משלושת עבריו, ללא החלק הדרומי עדיין. בסוללה נבנים כעת חמישה מעברים המאפשרים כניסת כלי רכב לארמון. לכשתושלם סוללת הכפר, משרדי הנשיאות של מצרים יהיו נתונים בכלוב של עפר המוקף בחומת בטון. 
מחנה כוחות משמר הנשיאות. ממערב והצמוד לארמון נמצא מחנה המשתרע על שטח של כ־2X1 ק"מ ובו חמש יחידות משנה, 4 מתוכן מיועדות לכוחות אבטחה מסוגים שונים (אבטחה רגלית, סיור רכוב, פיזור אלים של הפגנות וכיו"ב). החמישית כוללת בריכת שחיה, מתנ"ס ומגורי קצינים.
במחנה 38 מבני מגורים בקיבולת של כ-10,500 חיילים / שוטרים המשרתים במקום. מספר זה אינו כולל את הקצונה ואנשי הקבע. המבנים במחנה זהים לאלה הנבנים במחנות צבא מצרים, כך שיתכן שבמקום משרתים אנשי צבא. 
מרכז שלטוני מאובטח. ממזרח ובצמוד לארמון הנשיאות נמצא מרחב מוגן בחומת בטון המשתרע על שטח של 1.5X1.5 ק"מ ובו משרדים, סככות, בתי מלאכה וסדנאות. היעוד של המתחם אינו ידוע, אך אין ספק כי זו יחידה של הממשל המצרי. אני מעלה סברה לפיה מתחם זה משמש את מפקדת מנגנוני המודיעין הכללי. מדובר בשרשרת של גופים שונים ומשונים דמויי השב"כ אצלנו, שתפקידם לאבטח את שלטון הנשיא מפני הפיכות חצר, ומעקב אחר ארגונים המתנגדים למשטר. גופים אלו כפופים ישירות לנשיא ומעסיקים מאות אלפי אנשים, גלויים וסמויים. 
מתחם הקריה החדשה 
בדרומה של העיר הולכת ונבנית הקריה החדשה של ממשלת מצרים. הכוונה היא לרכז את כל המיניסטריונים הפזורים ברחבי קהיר למתחם מרכזי ובו גם מגורים לפקידות ומתקני רווחה עבורם. המתחם מוקף בחומת בטון גבוהה ולאורכה עשרות מגדלי שמירה. בשטח שבתוך החומות נבנים שני מחנות שנועדו לאבטח את הקריה מפני מתנגדי המשטר:

בצפון קריית הממשלה מוקם מחנה דיביזיית חי"ר קלה, מתחם המוקף בחומה נפרדת מזו של קריית הממשלה. במתחם 15 יחידות משנה הכוללות מבני מגורים, מסגד, מגרש משחקים וסככות לרכב. חלק מיחדות המשנה זהות זו לזו ומזכירות בצורתן מחנה גדודי בצבא. מניתוח מאפייני הבניה אני מעריך שבמקום יש שתי מסגרות של כוח דמוי חטיבה, בכל אחת שישה גדודים. בנוסף, קיים מחנה שאני מעריך שהוא מפקדת המתחם, ואולי אך משמש כמפקדת על לכלל הכוחות הערוכים להגנת קריית הממשלה, כולל המחנה המערבי שלהן. תפקיד הכוחות במחנה הוא להגן על קריית הממשלה באמצעים שונים. במחנה 35 מבני מגורים בקיבולת כוללת של 8,550 חיילים/אנשי משמר. בניית המחנה החלה בפברואר 2018 וטרם הסתיימה.  

בחלק הדרום מערבי של מתחם קריית הממשלה מצוי מחנה נוסף של כוחות אבטחה. המחנה נמצא בשלבי בנייה, וייתכן שיורחב ואולי אף יוכפל. בשלב זה יש במחנה 22 מבני מגורים בקיבולת של לפחות 5,500 חיילים/ שוטרים.
סיכום
המשטר במצרים, כמו בכל המדינות הטוטליטריות בהן יש משטר של איש אחד, נשען מאז ומעולם על כוחות אבטחה רבים. המשטר במצרים לדורותיו, נשען על:

● מערכת מודיעין-פנים גדולה ומסועפת שבה כולם שומרים על כולם, מתוך כוונה לשמר את שלטון הנשיא .
● כוחות אבטחה הפרושים בכל רחבי המדינה והדואגים למנוע התקוממות.
● כוחות צבא הערוכים במרחק של כ-15 ק"מ ממזרח לקהיר, והמיועדים גם בעת מלחמה[4] להישאר סביב הבירה ולשמור את השלטון שם.

מאז שנתפס השלטון במצרים בידי הנשיא עבד אל־פתח א־סיסי, חלה תפנית, והוקמו מסגרות צבאיות/סמי צבאיות מיוחדות לאבטחת השלטון באמצעים אלימים. מדובר בכוח כולל של כ-30,000 לוחמים (25,000 החיילים שמניתי לעיל ומפקדיהם) שכל תפקידם הוא לאבטח את המשך שלטונו של הנשיא. כוחות אלה, בשונה מהכוחות שאבטחו נשיאים קודמים במצרים, ערוכים ממש "מעבר לגדר" של הארמון או בתוך "חצר הממשלה".

הקמת סוללת העפר האימתנית סביב ארמון הנשיאות, מכניסה את הנשיא ל"כלוב של עפר". תופעה זו אין לה אח ורע בשום משטר טוטליטרי, ומעידה על כך שהנשיא חרד מאוד לביטחונו. איני יודע אם משום שבידו מידע שסר חינו אצל העם שתלה בו תקוות רבות, או משום היותו פרנואידי החושד שכולם חפצים להתנקש בחייו.

כך או כך, הקמת כוחות האבטחה המיוחדים המגינים על המשטר, עלולה להגדיל את הסד"כ המצרי שישתתף במלחמה עתידית מול ישראל..  

הערות
[1]. דקל, אלי. " הקמת הבירה החדשה של מצרים מתנהלת לאיטה" 15.12.2019 http://www.dekelegypt.co.il./191215
[2]. משרד השיכון המצרי 10.06.2016. שמור בארכיון המחבר
[3]. שם
[4]. במלחמת יום הכיפורים השאירה הנשיא סאדאת סביב קהיר דיביזיה ממוכנת ולפחות שתי חטיבות שריון. כוח זה היה נחוץ מאוד בחזית, אך הנשיא העדיף את ביטחונו האישי. רק לאחר שצה"ל חצה את התעלה והחל לאיים קהיר "נאות" הנשיא סוף סוף להטיל את הדיביזיה הממוכנת לקרב. 








שתף

Contact Us

Contact Us

אלי דקל,אלכס צייטלין,צבא מצרים,מלחמת שמיני עצרת,מתקפת פתע מצרית על ישראל,התעצמות צבט מצרים,טנקרים בצ
By אלי דקל ואלכס צייטלין 09 Apr, 2024
מר אלכס צייטלין, מנהלו של ערוץ היוטיוב "באים אל הפרופסורים", משוחח עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל על האפשרות שמצרים מתכננת מתקפת פתע על ישראל. בשיחה מובאים הגורמים שעלולים להביא את מצרים לתקוף את ישראל ומנותחים דרכי הפעולה לביצוע המתקפה. פרטים נוספים על המתרחש במצרים ועל התעצמות צבא מצרים תוכלו למצוא באתר "דקל - מודיעין אסטרטגי נטוע בקרקע" בקישור: https://www.dekelegypt.co.il/
הסכם השלום בין ישראל למצרים,אלי דקל,חגי הוברמן,מצב הרוח
By הוברמן חגי ואלי דקל 01 Apr, 2024
הסופר והעיתונאי חגי הוברמן פרסם בשבועון "מצב הרוח" מאמר בשם: "חצי שנה למלחמה". חציו השני של המאמר – תחת הכותרת "השכם השלום שהתפורר" מוקדש למלאת 45 שנה להסכם השלום בין ישראל למצרים. הטיעון המרכזי של הוברמן הוא שרובו של הנספח הצבאי להסכם השלום הופר על ידי המצרים. בחלק זה של המאמר הוברמן מצטט חלקים מראיון טלפוני שקיים עם אלי דקל.
קונספציית השלום עם מצרים,אלי דקל,חקר תשתיות צבאיות כמרכיב בהערכת המצב הלאומית
By אלי דקל-דליצקי 18 Mar, 2024
לפני שש שנים התחלתי לחקור את המתרחש במצרים וגיליתי שמאז 2004 צבא מצרים מרחיב מאוד את התשתית הצבאית בסיני. בשנת 2014, לאחר ימי הטלטלה האזורית ותפיסת השלטון במצרים על ידי עבד אל־פתח א־סיסי, הואצה בניית התשתיות הצבאיות בסיני, ובו בזמן הוחל בתהליך חסר פשר של רכש אמצעי לחימה מתקדמים. תהליך זה הביא את צבא מצרים למקום ה־12 בעוצמתו בעולם ודחק את צה"ל למקום ה־18. התופעות המדאיגות של התעצמות חסרת הפשר של צבא מצרים והבנייה הנרחבת של תשתיות צבאיות בעיקר בסיני ובחזית התעלה – אינן מעסיקות את הציבור בישראל, לרבות יוצאי צבא בכירים שאיתם שוחחתי. מכוני המחקר באקדמיה, הפרשנים והעיתונאים – כולל העיתונאים לענייני צבא הניזונים ממערכת הביטחון –מזמרים כמעט כאיש אחד את הקונספציה הזאת: מצרים, אחרי שקיבלה מישראל את הגרגיר האחרון מאדמת סיני, אין לה שום אינטרס לפגוע בישראל. נהפוך הוא: יחסי האיבה (המכונים בשפה המכובסת "שלום קר") מתחממים, ומצרים מקיימת עם ישראל שיתוף פעולה ביטחוני שכעת אסור לפרסמו. במאמר שלפניכם אני מביא דברי פרופסור הדבק בקונספציה השקרית. לדעתי, זו הדגמה טובה לדרך הנלוזה שבה התגבשה קונספציית ה"שלום" שלפיה מצרים אינה מעמ
כלכלת מצרים,אלי דקל, הסכם השלום ישראל מצרים, מצרים צועדת לקראת חדלות פירעון,עידו טאובר,ערוץ 14,
By אלי דקל ועידו טאובר 12 Mar, 2024
במשדר מיוחד של ערוץ 14 שהתקיים ב12 במרץ זומנו דנו מספר מומחים על ההתפתחויות האחרונות באזורנו. את הדיון הנחה מר עידו טאובר. בדיון השתתף סא"ל (בדימוס) אלי דקל, שנשאל על השפעת מלחמת שמיני עצרת על הכלכלה המצרית. לדברי דקל, מאז שנת 2020 חלה הרעה ניכרת במצבה הכלכלי של מצרים, ומאז היא נמצאת במסלול המוביל לקראת חדלות פירעון. מלחמת שמיני עצרת וצמצום השיט בתעלת סואץ (בעקבות הפגיעות של החות'ים) מאיצות תהליך זה. הגורמים העיקריים להרעה במצבה הכלכלי של מצרים הם המיזמים הכלכליים המגלומניים שרובם נכשל, והפניית המשאבים הכבה לצורכי התעצמות צבא מצרים – זאת ללא כל איום ממשי עליה. הסרטון שלפניכם מביא רק את דברי דקל. בדיון המלא ניתן לצפות בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=XCWV8foh7fI
Research Department (Aman),Geospatial Intelligence,Eli Dekel,אלי דקל, חטיבת המחקר באמ
By אלי דקל וד"ר מיכאל ברונשטיין 10 Mar, 2024
מר אלכס צייטלין מנהל אתר "באים אל הפרופסורים" קיים סדרת מפגשים בהם הוא ראיין את אלי דקל וד"ר מיכאל ברונשטיין בנושא עבודת המודיעין במטכ"ל. פרק ג' שלפניכם עוסק בשימוש המושכל באיסוף בחקר צבאות סדירים. בהרצאה יש ניתוח היתרונות והמגבלות של מקורות האיסוף העומדים לרשות המחקר במטה הכללי. פרק יש ניתוח היתרונות והמגבלות של כלל אמצעי האיסוף העומדים כיום לרשות המחקר הצבאי, תוך דגש על מקומו של המודיעין המופק מצילומי אוויר, ותרומתו האפשרית של פן איסופי זה, ברקיחת ה"תבשיל" של הערכת המצב הלאומית. בסוף ההרצאה מתקיים דיון על המודיעין הדרוש לחקר צבאות לא סדירים, וכן על הסכנה בזניחת המחקר של צבאות סדירים מתוך הערכה שגויה שתם עידן ה"מלחמות הגדולות". במרץ 2024 נערך תמלול של ההרצאה, והוא מובא להלן:
אלי דקל,אלעזר שטורם,כשלי מודיעין בימים ההם ובזמן הזה,מלחמת ששת הימים,תנועה בוואדי חרידין,כיבוש רמת ה
By אלי דקל ואלעזר שטורם 05 Mar, 2024
סדרת ראיונות שבה מר אלעזר שטורם משוחח עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל על תולדות המודיעין במטה הכללי של צה"ל בימים ההם ובזמן הזה. סדרה זו תעסוק באירועים שונים בתולדות המודיעין ותנתח כיצד עיצבו אירועים וכשלים מהעבר את דמותו והתנהלותו של אגף המודיעין כיום. פרק ג' שלפניכם מתאר את עבודת המודיעין הממושכת שאפשרה את הניצחון המהיר במלחמת ששת הימים. זאת לעומת הדשדוש של כוחותינו במלחמת שמיני עצרת-אוקטובר 2023. לדעת דקל המודיעין מאז מלחמת ששת הימים לא משקיע מספיק משאבים כדי לחפש דרכים שיאפשרו לצה"ל לנצח במהירות את אויבי מדינת ישראל, ועסוק יתר על המידה בבעיות עולמיות כגון אקלים. סדרת הרצאות זו מבוססת על ספרו של דקל "מודיעין תלוש מהקרקע – הצלחה וכישלון בעבודת המודיעין הגאוגרפי" וכן על מאמרים והרצאות המופיעים באתר "דקל – מודיעין אסטרטגי נטוע בקרקע" בקישור: https://www.dekelegypt.co.il/
אלי דקל,אלעזר שטורם,כשלי מודיעין בימים ההם ובזמן הזה,מבצע
By אלי דקל ואלעזר שטורם 04 Mar, 2024
סדרת ראיונות שבה מר אלעזר שטורם משוחח עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל על תולדות המודיעין במטה הכללי של צה"ל בימים ההם ובזמן הזה. סדרה זו תעסוק באירועים שונים בתולדות המודיעין ותנתח כיצד עיצבו אירועים וכשלים מהעבר את דמותו והתנהלותו של אגף המודיעין כיום. פרק ב' שלפניכם מתאר בקצרה את פרשת "רותם" שהתרחשה בשנות הששים של המאה הקודמת. בפרשה זו הוכה המודיעין בישראל בתדהמה, כאשר גיחה שצבא מצרים נערך בסיני. בעקבות זאת העצים חיל המודיעין את יחידת האזנה המרכזית. בשיחה מנתח דקל את המשמעויות ההרסניות של החלטה זו. סדרת הרצאות זו מבוססת על ספרו של דקל "מודיעין תלוש מהקרקע – הצלחה וכישלון בעבודת המודיעין הגאוגרפי" וכן על מאמרים והרצאות המופיעים באתר זה
אלי דקל,אלעזר שטורם,ירמי וינקלר,כשלי מודיעין בימים ההם ובזמן הזה,שלמה גזית,ראש אגף המודיעין,
By אלי דקל ואלעזר שטורם 03 Mar, 2024
סדרת ראיונות שבה מר אלעזר שטורם משוחח עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל על תולדות המודיעין במטה הכללי של צה"ל בימים ההם ובזמן הזה. סדרה זו תעסוק באירועים שונים בתולדות המודיעין ותנתח כיצד עיצבו אירועים וכשלים מהעבר את דמותו והתנהלותו של אגף המודיעין כיום. פרק א' שלפניכם מתאר בקצרה כיצד נבנה חיל המודיעין וכיצד המודיעין מרבה לעסוק בנושאים אסטרטגיים חובקי עולם אך למעשה לרמטכ"ל אין קצין מודיעין שכל דאגותיו הן לסייע לו לנצח במלחמה (תנו לצה"ל לנצח). ההחלטה להפוך את ראש אגף המודיעין "למעריך הלאומי" גורמת זה שנים רבות לכך שהמודיעין במטכ"ל עוסק אולי בדברים הרי גורל כמו אקלים ושוויון לנשים אך ממעיט לעסוק בחיפוש דרכים שיאפשרו לצה"ל להכריע את אויבי המדינה בתחכום ובמהירות. סדרת הרצאות זו מבוססת על ספרו של דקל "מודיעין תלוש מהקרקע – הצלחה וכישלון בעבודת המודיעין הגאוגרפי" וכן על מאמרים והרצאות המופיעים באתר "דקל – מודיעין אסטרטגי נטוע בקרקע" בקישור: https://www.dekelegypt.co.il/
אסף גיבור,מקור ראשון,אלי דקל,הסכם השלום ישראל-מצרים,צבא מצרים,התקשורת בישראל,
By אליהו דקל 28 Feb, 2024
מאמר של אלי דקל העוסק בהתעלמות הממושכת של האקדמיה והתקשורת מכל מה שמתרחש במצרים. מאז חתימת הסכם השלום בין ישראל למצרים, מוסדות המחקר האקדמיים והתקשורת ממעיטים להתעניין במתרחש במצרים. גם כשהחלה מלחמת שמיני עצרת ("חרבות ברזל") התקשורת הכתובה וצבא הפרשנים הגדול של ערוצי הטלוויזיה התעלמו כליל ממצרים ומהאינטרסים שלה במתרחש בעזה וישראל. בראשית המלחמה היו אף כאלה שפנטזו שאפשר לפתור את בעיית ערביי עזה על ידי קליטתם בסיני. כאשר המצרים שללו נחרצות רעיון זה, פִּרְשְׁנוּ פרשנינו זאת כניסיון מצרי ל"עשות קופה" ולגבות מארה"ב וישראל על כל פליט שיועבר להתיישב בסיני. לאחר שלושה חודשי מלחמה בעזה, כשצה"ל הכריז שיש בדעתו לכבוש את רפיח ולהשתלט על ציר "פילדלפי" הביעו המצרים התנגדות עזה ואף איימו המשך היחסים בין המדינות. התקשורת, שהזניחה עשרות שנים את המעקב אחר המתרחש במצרים בכלל ובסיני בפרט, "גילתה" לפתע את מצרים וחלה לפרסם מאמרים מלומדים על מעורבותה של מצרים במתרחש בעזה. מבין כלי התקשורת, העיתון "מקור ראשון" הקדיש את המוסף "יומן" לנושא המצרי. במוסף מופיעים שמונה חוקרים המחווים דעתם על מעורבות מצרים ועל שיתוף מצרים בפתרון בעיית
ארנון סגל,בועז העצני,ד
By ארנון סגל, בועז העצני, ד"ר יגיל הנקין, ד"ר מיכאל בן ארי ואליהו דקל 20 Feb, 2024
בשבועון "עולם קטן" פורסם מאמר מקיף של ארנון סגל בנושא "האם מצרים מתכננת מהלכים צבאיים". בכתיב המאמר הסתייע מר סגל בראיות שקיים עם החוקרים הבאים: מר בועז העצני, ד"ר יגיל הנקין, ד"ר מיכאל בן ארי ואליהו דקל-דליצקי. במאמר פרטים רבים על התעצמות צבא מצרים ועל הצורך במעקב צמוד אחר המתרחש בארץ זו.
More Posts
Share by: