אלי דקל-דליצקי
י"ז באייר ה'תשפ"א
רקע
זה כשנה ערוץ היוטיוב "באים אל הפרופסורים" מקיים סדרת שיחות איתי ועם ד"ר מיכאל ברונשטיין בנושא "עבודת המודיעין במטה הכללי". השיחות מתפרסמות גם בערוץ היוטיוב שלי ובאתרים נוספים. הסדרה זוכה לאלפי צפיות ולתגובות רבות. הפרק השמיני בסדרה עסק בנושא "עבודת המודיעין במלחמת שלום הגליל (בקישור:https://www.dekelegypt.co.il/210505 ). 

כבר בפתיחה אמרתי שאת הישגי מלחמת שלום הגליל וכשליה יש לבחון לאור העובדה שההחלטה לתכנן מלחמה נפלה כבר בסוף שנת 1979 (פקודת מבצע "בני טובים") ולמודיעין הייתה שהות של שלוש שנים להתכונן לקראתה. את ההרצאה סיכמתי בשקופית שלהלן: 

בדברי ההסבר המפורטים לשקופית אמרתי שמדובר בכישלון מקצועי הנמשך שנים רבות.


בין המגיבים לנאמר בסדרה היה תא"ל (מיל') ששירת בעבר בתפקידים מרכזיים בחיל המודיעין. להלן תגובתו: "יותר גרוע מיום כיפור? הרחקתם לכת, רבותיי. במשך שנתיים התעסקנו עם אורנים קטן ואורנים גדול, תרגלנו תנועה בצירים הרריים ועוד. המודיעין שניתן לכוחות על ידי מחלקת המודיעין בפיקוד צפון, היה מהטובים שהוכנו לקראת מלחמה. אגב, אמ״ן גם התנגד לברית עם הנוצרים. לפי דעתי זו אחת המלחמות היותר מתוכננות של צה״ל".

לכאורה מדובר בעוד מאזין המתקשה בהבנת הנשמע, המפריח אמירות שרובן אינו מתמודד עם תוכן דבריי ורוב דבריו למעשה תומכים בקביעתי שלמודיעין היה זמן רב להתכונן למלחמה זו. העובדה שמודיעין פיקוד צפון (ומה עם המטכ"ל?) הכין חומר רב לגייסות אינה מעידה כהוא זה על טיב החומר ואיכותו ואינה מתמודדת כלל עם סוגיית מתן מודיעין לגייסות במהלך הקרב.



לאחר ששקלתי את הדברים הרדודים שמתעלמים כליל מהפרקים הקודמים בסדרת השיחות על עבודת המודיעין, החלטתי לנסות להסביר את עמדתי בהרחבה – אולי הפעם אצליח לגרום לדיון ענייני על כשלי המודיעין החוזרים על עצמם במלחמות ישראל. עיקר הדברים שלהלן פורסם כתשובה למגיב.


מקצת מכשלי המודיעין במלחמת שלום הגליל

איני יודע על סמך אילו מדדים אתה דוחה את קביעתי שהכשלים המקצועיים במלחמת שלום הגליל עולים על אלו שבמלחמת יום הכיפורים. במהלך עבודתי בחקר המודיעין במלחמות ישראל פיתחתי שורה של מדדים למדידת גודל ההצלחה המקצועית או הכישלון המקצועי בעבודת המודיעין. יש שתי מערכות ניתוח:


האחת מודדת את גודל הכישלון המודיעיני כפונקציה מהנזק שנגרם לכוחותינו כתוצאה ממודיעין שגוי. על פי שיטת מדידה זו, שהמוני חוקרי מלחמת יום הכיפורים נוקטים, מלחמת יום הכיפורים שבה נפלו בקרב אלפים מלוחמינו, היא ללא ספק הכישלון הגדול של חיל המודיעין.


שיטת המדידה השנייה שבה אני דן בהרצאתי היא הכשל המקצועי של הארגון ששמו מודיעין. בקצרה, המדידה המקצועית נעשית בשקלול של הגורמים האלה:

·      חשיבות המידע לצה"ל.

·     הקושי האובייקטיבי בהשגת המודיעין (מספר שותפי הסוד אצל האויב  ומאמציו לשמור את הסוד).

·      "משך החיים" של הסוד (משך הזמן בין היווצרות הסוד עד שמערך המודיעין בישראל מגלה אותו).


על פי ניתוח זה (שכמובן אפשר לחלוק עליו – אבל יש להציג שיטה חליפית למדידה מקצועית), לארגון המודיעין (שאני נוטל חלק בכשליו ובהצלחותיו) הייתה שהות של שלוש שנים להתכונן למלחמה נגד ארגון אש"ף. מדובר באויב נחות, עם מספר לוחמים קטן המצויד בעיקר בנשק קל ורקטות נ"ט. לארגון לא הייתה הגנה אווירית וחיל האוויר יכול היה להפליא בו את מכותיו ללא חשש. את הצלחותיו וכישלונותיו של המודיעין (במטכ"ל ובפיקוד צפון והמודיעין בגייסות) יש לבחון על פי מדד זה. למרות משך הזמן הארוך, המודיעין כשל בתחומים האלה (אני מונה רק קמצוץ מהכשלים):


  • המודיעין לא הצליח להצביע על מטרות שיביאו לפגיעה משמעותית בצמרת אש"ף וזו יצאה (אומנם מוחלשת) בשלמותה מלבנון.
  • הסורים הצליחו באמצעות חסימת ציר למנוע מאוגדה צה"לית למלא את משימתה להגיע לכביש דמשק-בירות. המודיעין כשל בכך שלא הצליח בזמן אמיתי לספק לאוגדה נתיבים עוקפים שיאפשרו את ביצוע המשימה (במלחמות העבר, המודיעין הוא שמצא נתיבים עוקפים שבעזרתם ניצחנו במלחמת קדש ובמלחמת ששת הימים).
  • בניגוד למלחמת יום הכיפורים, המודיעין לא השכיל להצביע על מקומה של מפקדת הכוחות הסוריים בלבנון.
  • בניגוד למלחמת יום הכיפורים, המודיעין לא ידע את סדר הכוחות הסוריים (פרטים בהרצאה).
  • המודיעין לא ידע להצביע על היקף האיום הנשקף למדינת ישראל ממערך טילי הסקאד אף שהוא נבנה בשנים שקדמו למלחמת שלום הגליל. עקב חוסר ידיעה זו, תושבי ישראל לא תורגלו להתגוננות מפני מתקפת טילי קרקע-קרקע.
  • המודיעין לא התריע בפני צה"ל על היכולות הסוריות בתחום הביולוגי ובתחום הנשק הכימי (החמצה של 12 שנה!), וללוחמי צה"ל ולציבור לא סופקו אמצעים להגנה (מסכות וזריקות).

דבר אחד משותף לשתי המלחמות. בשתיהן המודיעין (ברמת המטכ"ל) לא תחקר את עצמו ולא הפיק לקחים. אלה הם רק חלק מהכשלים שמן הראוי היה לבודקם. כך או כך, ערמות הפוטוסטאטים (צילומי אוויר עם פענוח מתקני תשתית המשפיעים על הלחימה, כגון שדות מוקשים, גשרים וביצורים) ושאר עזרי המודיעין למלחמה, שהוכנו לקראת המלחמה במחלקת המודיעין בפיקוד צפון ובמטכ"ל, אין בהם כדי לכסות על כשלים אלה.


אפשר לצפות בהרצאה על המודיעין במלחמת שלום הגליל בקישור: https://www.dekelegypt.co.il/210505

נספחים להדגמת הכשל המודיעיני בהכרת עוצבות השריון בצבא סוריה

הכשל מתואר בהרצאה בפרוטרוט


שתף

Contact Us

Contact Us

אלי דקל,אמנון לורד,ישראל היום,איומי מלחמה מצריים על ישראל
By אמנון לורד ואלי דקל February 26, 2025
אמנון לורד מעיתון "ישראל היום" ראיין את סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי
EGPTE,ELI DEKEL
By אלי דקל ולורה שליט February 25, 2025
The i24NEWS English Channel interviewed Lt. Col. (Ret.) Eli Dekel regarding the increased Egyptian military presence in Sinai, which violates the peace agreement between the countries. Dekel served for many years in the IDF Intelligence Directorate and is a senior researcher of Israeli intelligence and infrastructure systems in Arab countries.
אלי דקל,ר.כץ,יחסי ישראל-מצרים,הכנות צבא מצרים למלחמה בישראל,
By ר.כץ ואלי דקל February 18, 2025
מאמר של ר.כץ בגיליון 665 של העיתון "יתד נאמן". המאמר מבוסס על ראיון ממושך שקיימה המחברת עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי. המאמר פורש יריעה רחבה של יחסי ישראל – מצרים מאז חתימת הסכם השלום, ומתאר את ההכנות של צבא מצרים למלחמה בישראל
אלי דקל,שירית אביטן כהן,ישראל היום,הסכם בשלום ישראל מצרים,צבא מצרים בסיני,
By שירית אביטן הכהן February 13, 2025
מאמר של שירית אביטן כהן בעיתון "ישראל היום" העוסק בהפרות המצריות של הנספח הצבאי להסכם השלום. במאמר מראיינת שירית חוקרים שונים המפרשים את המשמעות של ההפרות. בין המרואיינים לכתבה נמצא סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי.
אלי דקל,חיל האוויר,תקיפת מטרות אסטרטגיות,תקציב חיל האוויר,הכשרת טייסים בחיל האוויר,
By אלי דקל ואלעזר שטורם February 11, 2025
אלעזר שטורם מערוץ "טוב" משוחח עם סא"ל (בדימוס) על חוסר השליטה של הרמטכ"ל בתקציב חיל האוויר ובמשימותיו. מדובר בחולי ממושך שהחל עם הקמת צה"ל וככל שהשנים חולפות החולי מתגבר. כך, למשל, במלחמת ההתשה חיל האוויר לא תקף אף מטרה אסטרטגית שנבחרה שנבחרה במטכ"ל "של הירוקים", ובמלחמת יום הכיפורים חיל האוויר "התמכר" בתקיפת שדות תעופה עם תוצאות דלות.
אלי דקל,פלד ארבלי,מעריב,דונלד טראמפ,העברת תושבי עזה לסיני,
By אלי דקל ופלד ארבלי February 5, 2025
לאחר אמירות הנשיא דונלד טראמפ הקוראות לירדן ומצרים "לאמץ" אליהם עקורים תושבי רצועת עזה, העיתונאי פלד ארבלי "מעריב" שוחח עם סא"ל (דימוס) אלי דקל, איש מודיעין לשעבר ומומחה לחקר מצרים, על משמעויות התכנית השנויה במחלוקת. הכתבה פורסמה באתר האינטרנט של מעריב.
אלכס צייטלין,באים אל הפרופסורים,אלי דקל,הכנות צבא מצרים למלחמה בישראל
By eli dekel February 3, 2025
מר אלכס צייטלין מאתר "באים אל הפרופסורים" משוחח עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל על האפשרות שמצרים עומדת לתקוף את ישראל. הרקע לשיחה הוא מבול של סרטונים המופצים במרשתת במצרים, בהם נראה הצבא המצרי מקיים מסדרים גדולים עם כלי נשק רבים ואישים שונים משמיעים איומים כלפי ישראל.
אלי דקל,חייםגפן,ערוץ הידברות,הכנת צבא מצרים למלחמה בישראל,
By אלי דקל וחיים גפן February 2, 2025
מאמר של חיים גפן בערוץ הידברות הדן בכך שמצרים מכינה את צבאה לאפשרות של מלחמה בישראל. המאמר מבוסס על ראיון של מר חיים גפן עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל.
צבא מצרים,מחסנים לשעת חירום במצרים,הכנות מצרים למלחמה,אלי דקל,
By אלי דקל ואלעזר שטורם February 1, 2025
אלעזר שטורם מערוץ TOV מראיין את אלי דקל כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 מאז 2003 בונה מצרים מחסני ענק לאחסון ציוד צבאי כגון טנקים, תותחים וציוד מכני הנדסי. סביר להניח כי במחסנים ישנה גם אספקה כללית לשעת חירום כגון תרופות ומזון יבש. נכון לינואר 2025 המחסנים משתרעים על בנוי של כ־2.5 מיליון מטר מרובע. מאז 2019 ובמיוחד בשנה האחרונה חלה האצה בבניית אתרי האחסון. כ־60% ממבני האחסון הם בגודל 100X38 מטר וכ־25% כל מבנה אחסון הוא בגודל 100X100 מטר.  במחסנים נועדו לאפשר למצרים מלחמות ממושכות ללא תלות וסיוע מבחוץ.
אלי דקל,אלעזר שטורם,ערוץ טוב,מלחמת שמיני עצרת,דונלד טראמפ,יישוב עזתים בסיני,ימסי ישראל-מצרים,
By אלי דקל ואלעזר שטורם January 29, 2025
אלעזר שטורם מערוץ TOV 14 ראיין את סא"ל (בדימוס) אלי דקל-דליצקי ודן עמו בשאלה "האם טראמפ ייכפה על מצרים ליישב עזתים בסיני".
More Posts