
אלי דקל דליצקי
כ"ח בשבט ה'תשפ"ד 07.02.2024
רקע
לאחר כריית תעלת סואץ ב־1859 נבנה גשר מסילת ברזל בג'סר אל־חרש שמצפון לקנטרה (בקילומטר ה־45 של תעלת סואץ). עקב הרחבת התעלה, יצא הגשר מכלל שימוש. ב־1920 בנו הבריטים גשר חדש בפירדאן (בקילומטר ה־68 בתעלת סואץ – כ־12 ק"מ מצפון לאיסמעיליה). עקב הרחבה נוספת של תעלת סואץ הוחלף גשר זה לגשר ארוך יותר. לאחר מלחמת יום הכיפורים וחידוש השיט בתעלת סואץ, הורחבה תעלת סואץ מ־180 מטר ל־300 מטר ושוב חדל הגשר לתפקד. בשנת 2001 חנך הנשיא מובארכ גשר מסתובב חדש באורך כולל של 640 מטר. בד בבד עם בניית הגשר החדש נסללה בסיני מסילת ברזל לעבר נמל מכולות גדול שנבנה בסיני במוצא הצפוני של תעלת סואץ מול העיר פורט פואד. כמו כן החלו בעבודות לחידוש קו מסילת הברזל קנטרה-אל־עריש.
בניית גשר מסילת ברזל בפירדאן על תעלת סואץ המזרחית
בשנת 2015, לאחר שהנשיא עבד אל־פתח א־סיסי תפס את השלטון במצרים, הוא החליט לכרות קטע מקביל לתעלת סואץ באורך 35 ק"מ (מדרום לקנטרה עד לדוורסואר שבקצה הצפוני של האגם המר הגדול). התעלה החדשה קטעה כמובן את קן הרכבת שעבר ממצרים לסיני בפירדאן. בתחילה תכנן הנשיא סיסי כריית מנהרה לרכבת שתאפשר את חידוש תנועת הרכבות לסיני אך תוכנית המנהרה לא יצאה לפועל.
בראשית 2019, לאחר שנזנחה התוכנית לכריית מנהרת לרכבת, הוחל סוף-סוף בבניית גשר ברזל מסתובב על תעלת סואץ המזרחית. גשר זה זהה לגשר שנבנה בשנת 2001 על הזרוע המערבית של תעלת סואץ. הגשר מורכב משני חלקים המסתובבים על ציר הקבוע במרכז הגשר. האורך הכולל מגיע ל־640 מטר. הגשר מאפשר מעבר של קו מסילת ברזל כפול, וכנראה שאינו מתוכנן למעבר כלי רכב.
עם התחלת בניית הגשר חודשו העבודות לבניית קו מסילת הברזל קנטרה-נמל אל־עריש. עד פברואר 2024 הונחה מסילת הברזל עד תחנת ביר אל־עבד, כ־65 ק"מ ממערב לתעלה וכמחצית הדרך לנמל אל־עריש. לאחרונה יצאו המצרים עם תוכנית להנחת קו מסילת ברזל שיחבר את הנמל המוקם באל־עריש עם נמל שייבנה בטאבה שבמפרץ אילת. לעת עתה אין כל הכנות בשטח לבניית מסילת ברזל זו ואף אין הכנות לבניית הנמל בטאבה.
ערוץ התעמולה המצרי "פנורמה" דיווח ב־06.02.2024 כי הגשר ייחנך בקרוב. מניתוח צילומי לוויין עולה כי אכן העבודות עומדות בפני סיום.
משמעויות
רכבת היא אמצעי השינוע המהיר והזול ביותר מכל דרכי ההובלה ביבשה. במצרים קיימת רשת ענפה של מסילות ברזל וצבא מצרים עושה בה שימוש נרחב. כך, למשל, רוב הטנקים שעברו לסיני ערב מלחמת ששת הימים, עברו דרך גשר פירדאן.
לקראת מלחמת יום הכיפורים בנו המצרים "ראשי גשר" (תחנת רכבת גדולה שבה מספר רב של רציפים המאפשרים העמסה ופריקה מהירה של אספקה צבאית ואמצעי לחימה). ראשי הגשר נבנו בקרבת העיר סואץ ובמחנות הקסטפ שבמזרח קהיר. עתה, לקראת חידוש קו הרכבת לסיני, בנו המצרים "ראש רכבת" חדש במחנות אל־קירש שמצפון לאיסמעיליה. ראש רכבת זה מתווסף ל"ראשי הגשר" בצומת נפישה (איסמעיליה) ובסואץ. ראשי הגשר יאפשרו למצרים לשפר את היכולת לשנע במהירות אספקה ואמצעי לחימה מאזור התעלה לעבר סיני.
יוזכר כי בשנים האחרונות הוקמו בתעלת סואץ גשרים מסוגים שונים ומנהרות. מספרם כיום עומד על 59. על אף זאת, גשר מסילת הברזל הכפולה העומד להיחנך בפירדאן, ישפר משמעותית את היכולת להעביר במהירות כמויות גדולות של אספקה ואמצעי לחימה ממצרים לסיני.
ניתוק קו הרכבת לסיני למשך תשע שנים הוא עדות נוספת לדרך המגלומנית והפזרנית שבה מתנהל השלטון במצרים מאז עלות א־סיסי לשלטון. א־סיסי, עקב הרצון להראות לעולם על הישגים, יצא למיזם הכושל של "תעלת סואץ החדשה" - מיזם שהיה אמור להסתיים בתוך שנה ולהגדיל את ההכנסות השנתיות מתעלת סואץ מחמישה וחצי מיליארד לשלושה עשר מיליארד דולר. בפועל, עד עתה לא הסתיימה בניית התעלה החדשה. ההכנסות רחוקות מאוד מהתחזית, והנמל הגדול בפורט פואד הפך מעסק פורח לנמל שתנועת הסחורות בו מועטה (עקב השבתת המסילה לנמל).
ניתוק מסילת הברזל לסיני גרם נזק גם לכל מיזמי הפיתוח של "מסדרון תעלת סואץ" שרובם תוכננו בגדה המזרחית של תעלת סואץ, כגון העיר איסמעיליה החדשה שנבנתה וכבר שנים עומדת ריקה מתושבים, נמל הנפט והעיר פורט פואד החדשה שהקמתה טרם החלה. עתה, עם חידוש מסילת הברזל לסיני ייתכן ומיזמים אלו יחודשו

Contact Us


