ד"ר אורי מילשטיין ואלי דקל-דליצקי
י"א בתשרי ה'תשפ"ד 26.09.2023
מאז סוף 2012, בשעה שעבד אל פתח א־סיסי התמנה לשר ההגנה בממשלתו של הנשיא מוחמד מורסי, צבא מצרים מתחמש בקדחתנות. למיטב ידיעתי, מכוני המחקר והעיתונות בארץ התעלמו מכך כליל במשך שנים אחדות. רק במחצית 2016 (כנראה עקב הגעתה לנמל אלכסנדריה של אחת משתי נושאות המסוקים החדישות מדגם מיסטרל שמצרים רכשה מצרפת), החלו בארץ לדווח על התופעה ולחפש תירוצים לקיומה.
מאז ועד עתה, מדי פעם עולה תיאוריה המנסה להסביר את תופעת ההתחמשות המצרית. פעם זו אתיופיה, פעם זה האויב הלובי, פעם זו טורקיה, פעם זו איראן ופעם זו התחמשות ללא אויבים לשם ההופעה המכובדת של מצרים בקרב העמים המכבדים את בעלי הזרוע. משום מה, האפשרות שההתחמשות המצרית נועדה להכשיר את צבא מצרים למלחמה עם ישראל אינה נבחנת כלל.
את האפשרות שמצרים מתחמשת עקב הסכסוכים עם אתיופיה ולוב שללתי בעבר, במאמר ובהרצאות שתוכלו למצוא באתר שלי - "דקל מודיעין אסטרטגי נטוע בקרקע".
בפרק י"א בסדרת ההרצאות על מצרים כיום, אני מנתח את האפשרות כי צבא מצרים מכין עצמו לעימות בזירה מול טורקיה. בשיחה אני טוען שבפועל צבא מצרים כמעט אינו נוקף אצבע להכין את זירת הלחימה בחזית זו.
סדרת הרצאות זו על המתרחש במצרים כיום נערכת על ידי ד"ר אורי מילשטיין, מנהל אתר "לעומק עם אורי מילשטיין". בסדרה ד"ר מילשטיין משוחח עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל. דקל שירת כ־30 שנה בענף הגאוגרפי בחטיבת המחקר באגף המודיעין, ועסק, בין היתר, בניתוח תשתיות צבאיות ואזרחיות לצורך גיבוש הערכת המצב הלאומית. במסגרת תפקידו בצה"ל פיתח דקל שיטה ייחודית להבנת המתרחש באזורנו מתוך ניתוח של התשתיות. ספרו, "מודיעין תלוש מהקרקע – הצלחה וכישלון בעבודת המודיעין הגאוגרפי", מתאר את השיטה ואת הישגיה הבלעדיים בהבנת המתרחש באזורנו. סדרת ההרצאות על מצרים מבוססת על שיטה זו.


Contact Us

The i24NEWS English Channel interviewed Lt. Col. (Ret.) Eli Dekel regarding the increased Egyptian military presence in Sinai, which violates the peace agreement between the countries.
Dekel served for many years in the IDF Intelligence Directorate and is a senior researcher of Israeli intelligence and infrastructure systems in Arab countries.

אלעזר שטורם מערוץ "טוב" משוחח עם סא"ל (בדימוס) על חוסר השליטה של הרמטכ"ל בתקציב חיל האוויר ובמשימותיו. מדובר בחולי ממושך שהחל עם הקמת צה"ל וככל שהשנים חולפות החולי מתגבר. כך, למשל, במלחמת ההתשה חיל האוויר לא תקף אף מטרה אסטרטגית שנבחרה שנבחרה במטכ"ל "של הירוקים", ובמלחמת יום הכיפורים חיל האוויר "התמכר" בתקיפת שדות תעופה עם תוצאות דלות.

אלעזר שטורם מערוץ TOV מראיין את אלי דקל כ"ח בטבת ה'תשפ"ה 28.01.2025 מאז 2003 בונה מצרים מחסני ענק לאחסון ציוד צבאי כגון טנקים, תותחים וציוד מכני הנדסי. סביר להניח כי במחסנים ישנה גם אספקה כללית לשעת חירום כגון תרופות ומזון יבש. נכון לינואר 2025 המחסנים משתרעים על בנוי של כ־2.5 מיליון מטר מרובע. מאז 2019 ובמיוחד בשנה האחרונה חלה האצה בבניית אתרי האחסון. כ־60% ממבני האחסון הם בגודל 100X38 מטר וכ־25% כל מבנה אחסון הוא בגודל 100X100 מטר. במחסנים נועדו לאפשר למצרים מלחמות ממושכות ללא תלות וסיוע מבחוץ.